Blog Layout

Blogs 

Heloïse Dekker • 11 augustus 2024

Het belang van rouwen bij een pleegkind.

Wanneer een kind uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald, verliest het meer dan alleen een fysiek thuis. Dit verlies kan zo diepgaan als het missen van de hartslag van de biologische moeder, of het verlies van de veiligheid van een bekende omgeving, zelfs als die omgeving niet altijd gezond was. Het kind verliest het huis, de vertrouwde stemmen, en de voorspelbaarheid of zelfs het onvoorspelbare gedrag waaraan het gewend was geraakt. Dit verlies kan intens verwarrend en pijnlijk zijn.

Verlies en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rouwen is het proces waarin we afscheid nemen van wat we zijn kwijtgeraakt, en dit geldt ook voor pleegkinderen.

Pleegouders kunnen vol vreugde zijn met de komst van een kind in hun huis, misschien omdat het een leegte vult in hun eigen leven. Maar voor het kind betekent deze overgang vaak een hartverscheurend verlies. Het kind moet nog afscheid nemen en rouwen, iets waar we ons vaak onvoldoende van bewust zijn.

Het kind kan overspoeld worden door gevoelens van verdriet en boosheid, of het kan zich juist emotioneel afsluiten. Terwijl pleegouders liefdevol hun best doen om een veilige en warme omgeving te creëren, verandert er voor het kind vaak alles. Het contact met hun oude, vertrouwde thuis en de mensen die ze kennen valt weg, en ze bevinden zich in een omgeving met mensen die in het begin vreemden voor hen zijn.

Wanneer pleegkinderen boos of agressief zijn, worden ze vaak gecorrigeerd met voorspelbare waarschuwingen en consequenties. Maar wat deze kinderen echt nodig hebben, is begrip en geduld. Ze weten vaak totaal niet wat ze met zichzelf en de situatie aan moeten.

Het belang van rouwen bij pleegkinderen kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een fundamenteel onderdeel van hun emotionele en psychologische herstel.

Door te rouwen leren pleegkinderen:

  • Hun gevoelens uit te drukken: Hierdoor kunnen ze opgekropte emoties loslaten.
  • Vertrouwen te krijgen in het nieuwe netwerk: Dit helpt hen om nieuwe, positieve relaties op te bouwen.
  • Een sterker en positiever zelfbeeld te ontwikkelen: Dit draagt bij aan een sterk en veerkrachtig identiteitsgevoel.
  • Langdurige psychische problemen te voorkomen: Rouwen helpt hen om veerkracht te ontwikkelen tegen toekomstige uitdagingen.
  • Gezonde copingmechanismen te ontwikkelen: Ze leren op een gezonde manier om te gaan met hun emoties en stress.
  • Empathie en begrip te tonen: Ze worden sterker in het communiceren en in het opbouwen van relaties met anderen.

Het rouwproces is essentieel voor pleegkinderen om hun verlies te verwerken en een nieuw, gezond en gelukkig leven op te bouwen in hun nieuwe omgeving. 


door Heloïse Dekker 14 april 2025
“Hij weet het wel… maar doet het nog niet altijd” — wanneer behandeling overgaat in overdragen
door Heloïse Dekker 14 april 2025
"Ik ben zo blij dat je er bent"
Meer posts
Share by: